تاريخ انتشار : 1400/08/23 - 16:40
كد :8
نکات ایمنی در تخریب ساختمان
عملیات تخریب ساختمان بهعنوان یک عملیات بسیار خاص که تنها در بعضی از پروژه ها، ضروری می باشد، یک عملیات بسیار پیچیده و مهم بوده و ممکن است در صورت عدم توجه به آن، خسارات جانی و مالی، متعددی در سطح پروژه و یا حتی از خارج از پروژه ایجاد گردد.
متأسفانه با توجه به عدم شناخت و تجربه کافی در خصوص عملیات تخریب، سالانه تعداد بیشماری پروانه حقوقی و کیفری در خصوص خسارات ناشی از این موضوع در سازمان قضایی کشور تشکیلشده و ناظرین، مالکین و مجریان متعددی را دچار مشکلات عمدهای نموده است.اقداماتی که منجر به جداسازی و حذف تمام یا بخشی از ساختمان شود تخریب نامیده میشود .رعایت نکات ایمنی در تخریب ساختمان های صنعتی،برج ها آپارتمان ها، ساختمان ها و ... بسیار مهم است.برای کاهش خطرات احتمالی ناشی از عملیات تخریب باید روش های نوین تخریب و اصول ایمنی طبق آیین نامه ها و بخشنامه های مربوطه را رعایت کنیم.با توجه به خطراتی که حین تخریب، نفرات مشغول به کار، عابرین پیاده و همچنین همسایگان را تهدید میکند رعایت نکات ایمنی هنگام تخریب بسیار حایز اهمیت است.
ایمنی پیش از تخریب
مواردی که قبل از اقدام به تخریب باید به آنها توجه داشت شامل موارد زیر میشود :
- قطع کردن انشعابات آب و برق و گاز به جهت جلوگیری از خطرات در زمان تخریب و همچنین تغییر مسیر لوله های آب گاز و کابلهای برق با هماهنگی سازمان های مربوطه
- حصارکشی کارگاه و حریم ایمنی آن قبل از شروع عملیات تخریب جهت جلوگیری از ورود افراد غیر مسئول به پروژه و همچنین ایجاد موانع و حفاظ در محل عبور عابرین پیاده و خودروها در صورت وجود احتمال خطر هنگام تخریب.
- قبل از شروع عملیات تخریب، محلی جهت دپوی مصالح تخریب مشخص گردد تا از انباشته شدن نخاله ها در کف طبقات ممانعت بعمل آید و نخاله از طبقات به این محل انتقال داده شود. این مساله از دو جهت بسیار حائز اهمیت می باشد. اولا دپوی زیاد مصالح روی سقف طبقات فوقانی بسیار خطرناک بوده و احتمال ریزش آوار و در نتیجه تخریب سقف به سقف سازه و در نهایت تخریب یکباره ساختمان را به همراه خواهد داشت. ثانیا در صورت زیاد شدن دپوی نخاله در داخل ساختمان و خصوصا ساختمان های کوچک موجب ایجاد مزاحمت در رفت و آمد و نظم در تخریب کامل بنای قدیمی می گردد.
- یکی دیگر از نکاتی که قبل از تخریب ساختمانها باید به آن دقت نمود ، طول عمر ساختمان های مجاور و همچنین عمق شناژ یا فونداسیون زیر این ساختمان ها می باشد.
- مشخص نمودن نوع سازه قدیمی (اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و یا مصالح بنایی) هنگام تخریب از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید با توجه به آن عملیات تخریب را آغاز نمود.
- در آخر باید توجه داشت هنگام تخریب حتما از نیروهای متخصص و تجهیزات مناسب بهره گرفته شود.
- انتخاب محلی که باید ضایعات تخریب در آن انبار شود.
- آماده کردن سرویس های لازم و قابل دسترسی برای افراد مجری طرح تخریب و محیط خارج.